Zoeken:

Vol au vent de simpele manier

Vol au vent de simpele manier

NOG ZO’N ABSOLUTE VLAAMSE KLASSIEKER IS VOL-AU-VENT. DE MEESTEN ZIEN ER TEGENOP OM ERAAN TE BEGINNEN, MAAR EENS JE GESTART BENT VALT HET BEST MEE. IN NEDERLAND SPREEKT MEN VAN RAGOUT. HET IS VAN OORSPRONG EEN GERECHT DAT BESTAAT UIT STUKJES GESNEDEN VLEES, GEVOGELTE OF VIS IN SAUS.

De saus wordt gemaakt door gelijke hoeveelheden boter en bloem te vermengen. De boter wordt eerst gesmolten zonder deze te bruinen, daarna wordt de bloem toegevoegd en laat men deze kort aanbakken. Vervolgens wordt bouillon of melk toegevoegd om de substantie op de gewenste dikte te krijgen. Tot slot voegt men stukjes vlees (vaak kip) toe, en vaak ook champignons.

Er bestaan ook talloze vegetarische ragouts zoals eierragout, champignonragout en groentenragout. Runderragout wordt ook gebruikt als vulling van kroketten en bitterballen. Het woord ragout komt oorspronkelijk uit het Frans. Ragoûter betekent dan ook: de smaak verbeteren.

Ragout wordt soms gegeten in een pasteitje, ook vidée genaamd. Dat is een rond, warm, hartig bladerdeeggebakje. Traditioneel wordt dit gevuld met kippenragout, al kan het uiteraard ook gevuld worden met andere ragouts. Als men in Frankrijk of België een “vol-au-vent” of “koninginnenhapje” bestelt, krijgt men doorgaans een pasteitje gevuld met kippenragout.

Wat heb je nodig…?
500 g kipfilet
300 g gemengd gehakt
4 croustades
300 g champignons
1 eidooier
2 el bloem
2 el paneermeel
10 g maïzena
2 l kippenbouillon
100 ml room
2 el boter
nootmuskaat
peper en zout

Hoe ga je te werk?
Kook de kipfilets gaar in de bouillon en haal ze eruit. Giet vervolgens de bouillon door een zeef en vang het vocht op. Snijd dan de kip in kleine stukken.

Doe daarna het gehakt in een kom en meng er de eidooier en het paneermeel door. Kruid met peper en zout. Vorm hieruit dan kleine balletjes.

Breng 200 milliliter bouillon aan de kook en gaar er in enkele minuten de gehaktballetjes in. Houd de bouillon net onder het kookpunt.

Bak de champignons in de boter. Breng op smaak met peper en zout. Roer er de bloem door en laat drogen. Overgiet het met 300 milliliter van de kippenbouillon. Kruid opnieuw met peper, zout en nootmuskaat. Roer er de room door.

Leg de gehaktballetjes en stukjes kip bij de rest en laat zachtjes opwarmen. Roer af en toe voorzichtig door het gerecht. Bind eventueel met wat maïzena.

Smakelijk!

© Foto’s: Eric Fels
© Tekst: Anita Campforts