Zoeken:

Lange rozijnenkoeken

Lange rozijnenkoeken

Recht van de bakker zijn ze al heerlijk, maar als je ze zelf maakt zul je versteld staan van het resultaat, een echte aanrader.

Recept voor ongeveer 14 rozijnenkoeken.

Ingrediënten deeg:

2.5 eieren
250 gram kristalsuiker
1250 gram bloem
Snuifje zout
375 cl melk
350 gram malse boter
105 g verse gist

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Breek het ei in de mengkom van de keukenmachine.
Doe er de suiker bij en laat het toestel rustig draaien.
Voeg de bloem en het snuifje zout lepel per lepel toe aan het ei-suikermengsel.
Verwarm de melk tot ze lauw is.
Smelt de boter in de melk.
Los ook de gist op in de lauwe melk.
Giet de melk bij het beslag in de mengkom en laat 10 minuten verder kneden tot een elastisch deeg.

Het maken van de lange rozijnenkoeken:

(Splits 5 eieren en klop de eierdooiers los met een scheutje melk. (dit om je deeg te bestrijken tijdens het maken van de rozijnenkoeken.)

Rol het deeg uit met een deegrol op een met bloem bestoven werkblad.
Verdeel de lap deeg (denkbeeldig) in drie gelijke delen.
Breng één kant naar het midden en leg de andere kant erover.
Rol het deeg opnieuw uit.
Maak een rechthoek van 40 cm op 60 cm.
Snijd het overtollige deeg weg.

Haal de pudding uit de koelkast.
Smeer een laag pudding op de middelste strook van het uitgerolde deeg.
Bestrooi met kaneelpoeder en voeg zwarte rozijnen toe naar believen.

Maak nu een pakje van het deeg.
Vouw de ene kant naar binnen en bestrijk met de los geklopte eierdooiers. (zie (...))
Leg de andere flap erover en bestrijk ook met eigeel.
Snijd lange of kleine suisses uit het deeg.

Plaats de lange rozijnenkoeken op een ovenplaat voorzien van een bakpapier of siliconenmatje.
Laat de rozijnenkoeken zo’n 20 minuten rijzen op een warme plaats.

Bestrijk de rozijnenkoeken opnieuw met eigeel en bak ze in de voorverwarmde oven van 175° gedurende 15 minuten.

Glazuur maken:
1 citroen (sap)
125 g bloemsuiker

Meng het sap van een halve citroen met de bloemsuiker tot een vaste brij en bestrijk zo een mooi laagje over je gebakken koeken.

Succes en smakelijk!