Gelatine
Gelatine
Gelatine is een product uit beenderen van runderen en varkens en uit visgraten. Door een bepaald proces van uitkoken en nadien indikken wordt er zo gelatine gewonnen.
Het bewaren van gelatine gebeurt best in een koele droge ruimte. Gelatine moet kraken en mag niet breken bij het oprollen, ook mogen er geen verharde randen zichtbaar zijn.
Gelatine is reukloos en smaakloos en stolt niet boven de 25 graden. Daarom gebruiken ze in warmere landen agar-agar of sago. De voedingswaarde van gelatine is heel laag ( 37 kcal / 10 gram ).
Gelatine mag niet koken anders komt er een onaangename smaak in het gerecht.
Gerechten met gelatine mogen niet ingevroren worden.
Bij gebruik week je de gelatine een 5 tal minuutjes in ruim koud water, bij de poedervorm giet je een scheutje water ( 5 tot 6 maal de hoeveelheid gelatine ) erbij todat de gelatine geen water meer opzuigt. Dan de gelatine uitknijpen en bij de warme massa voegen en goed mengen.
Gelatine heeft de neiging om te zakken naar de bodem bij sommige gerechten. Dit kan je voorkomen door af en toe nog eens te roeren tijdens het afkoelen.
Ook bij zure fruitsoorten ( ananas, kiwi, papaja, . . . ) zal er meer gelatine nodig zijn dan vooropgesteld. De eiwitafbrekende enzymen zorgen dat bindmiddel gedeeltelijk of volledig word afgebroken. Door deze vruchten of sappen te verhitten breek je de enzymen af. Bij blikfruit is dit niet nodig.